Jak przechowywać zebrane warzywa?

Jeśli masz w ogrodzie sporą uprawę warzyw, to prawdopodobnie nie wszystko jesteś w stanie od razu zjeść. Wówczas trzeba odpowiednio przechować nadwyżkę żywności, aby nic się nie zmarnowało. W jaki sposób można to zrobić? Mamy dla Ciebie parę podpowiedzi, które mogą pomóc.

Kiedy zbierać warzywa?

Jeśli wiesz, że nie dacie rady przejeść od razu plonów warzyw, które udało się Wam uzyskać, trzeba zadbać o to, aby w odpowiednim czasie przeprowadzić zbiory. Najważniejsze, aby warzywa nie były przejrzałe, gdyż takie w żadnym wypadku nie nadają się już do przechowywania. Plony powinny być dojrzałe, ale nie mogą posiadać żadnych uszkodzeń, gdyż to od razu zwiększa ryzyko gnicia całych, magazynowych w jednym miejscu zbiorów.

Ziemianka do przechowywania

Jednym z miejsc, w którym można przechowywać plony, jest specjalna ziemianka. Trzeba jednak dopełnić różnych formalności, aby móc sobie taką wybudować. Jeśli zostanie ona postawiona przez firmę, znającą się na rzeczy, to takie małe pomieszczenie zapewni warzywom odpowiednie warunki: chłód i nie nazbyt wilgotne powietrze, które mogłoby doprowadzić do procesów gnilnych.

Przechowywanie w kopcach

Jeśli nie masz możliwości postawienia ziemianki, możesz przechowywać warzywa w specjalnych kopcach. Wystarczy wykopać specjalny dół w ziemi i tam umieścić zbiory. Należy jednak pamiętać, żeby dwa razy nie umieszczać w tym samym miejscu warzyw, gdyż grozi to różnymi chorobami plonów. Ponadto należy tak usypany kopiec przykryć agrowłókniną. Zapewni ona optymalne warunki, jeśli chodzi o wilgoć, ochronę przed przemarznięciem i tym podobne.

Jakie warzywa magazynować?

Należy pamiętać, że nie wszystkie plony nadają się do przechowywania. Można jednak magazynować marchew, kapustę, selery, pietruszkę i wiele innych. Żeby nie zmarnować zbiorów, najlepiej upewnij się, czy dane warzywa uda Ci się przez jakiś czas magazynować. Pamiętaj także o kwestiach, o których pisaliśmy wcześniej. Jeśli wśród plonów zauważyłeś warzywa w jakiś sposób uszkodzone, przeznacz je do zjedzenia lub na kompost. Do przechowywania nadają się tylko te zbiory, które nie mają wad.

Najnowsze artykuły

O tym piszemy

Tagi

Archiwum witryny

Edyta Lenar Opublikowane przez: