Wędzarnie ogrodowe i ich zalety

Dobra, zdrowa wędlina to coś, co Polacy cenią sobie od lat. Niesamowity aromat, naturalny smak, niezakłócone chemią wartości odżywcze – niestety, nie wszystkie produkty, widoczne w sklepach, odznaczają się takimi cechami. Z tego też powodu, rosnącym zainteresowaniem w naszym kraju cieszą się wędzarnie ogrodowe. Te praktyczne urządzenia, widoczne w przydomowych ogródkach coraz częściej, pozwolą nam na cieszenie się zdrową, smaczną wędliną, a także przygotowywanie wspaniałych posiłków dla rodziny i znajomych. Oto, co warto wiedzieć na jej temat.

    1. Nie tylko do mięs

Chociaż wędzarnia ogrodowa cieszy się szczególnym uznaniem pośród amatorów wędlin, tak jej funkcjonalność sięga znacznie dalej. Pozwala nam bowiem ona na wędzenie sera i ryb, wykorzystując w tym celu dym. Dzięki temu, wędzarnie tego typu są zbliżone do klasycznych metod przyrządzania posiłków, pozostając jednocześnie bezpiecznymi i prostymi w obsłudze. Wykorzystując te urządzenia, możemy przeprowadzać wędzenie na zimno, gorąco lub z pieczeniem, zależnie od naszych potrzeb. Niewątpliwym atutem tego typu urządzeń jest także ich wszechstronność. Na rynku dostępne są bowiem również modele małe, przeznaczone do wędzenia na balkonie, a także kamienne, drewniane lub metalowe.

    1. Budowa wędzarni

Wędzarnia ogrodowa składa się z komory wędzarniczej, zamkniętego paleniska oraz rury, łączącej oba elementy. Wybierając wędzarnię, należy zwrócić również uwagę na materiał, z którego został wykonany interesujący nas model. Dotyczy to w szczególności wariantu drewnianego, który powinien być odporny na zniszczenia, spowodowane działaniem ognia. Należy unikać w szczególności wędzarni z drewna sosnowego i brzozowego, a także wszelkich płyt tudzież sklejek. Najlepszym rozwiązaniem jest tu z kolei drewno bukowe, olchowe oraz pochodzące z drzew liściastych i owocowych. Efektywne wędzarnie do ogrodu znajdziemy w profesjonalnych, specjalistycznych sklepach, takich jak renomowany Luke. Wybór zaufanego sprzedawcy to przede wszystkim gwarancja bezpieczeństwa oraz długiej żywotności wędzarni, dzięki której będziemy mogli cieszyć się zdrową żywnością przez wiele lat.

Najnowsze artykuły

O tym piszemy

Tagi

Archiwum witryny

Edyta Lenar Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *