Uprawiając warzywa, musisz zatroszczyć się nie tylko o ich prawidłowy wzrost, ale również o to, aby później były przechowywane w dobrych warunkach. Sposób magazynowania wpływa bowiem na to, jak długo rośliny będą nadawały się do spożycia. Jakie są zatem metody przechowywania i jak długo mogą posłużyć Ci zebrane warzywa?
Znajdź chłodne miejsce
Przede wszystkim warzywa lubią chłód, a niektóre także wilgoć. Zadbaj więc o to, aby miały je zapewnione. Jeśli masz piwniczkę lub spiżarkę, to jesteś w komfortowej sytuacji. Kiedy jednak nie posiadasz takiego miejsca, to zorganizuj jakieś pomieszczenie specjalnie do tego celu. Zawsze możesz postawić na terenie działki specjalną ziemiankę. Warzywa będą miały tam odpowiednią temperaturę.
Jakie warzywa można przechować przez zimę?
Nie wszystkie warzywa nadają się do długiego przechowywania. Część możesz jedynie przez jakiś czas trzymać w lodówce, lecz trzeba je dość szybko zjeść, gdyż na pewno nie da się ich w ten sposób przechowywać przez kilka miesięcy. Poza tym są także specjalne odmiany warzyw, które lepiej nadają się do magazynowania. Warto więcej na ten temat poczytać. Na pewno jednak przez zimę możesz przechowywać marchew, buraki, cebulę, pietruszkę czy selery. W przypadku marchwi najlepiej do długiego magazynowania nadają się jej późne odmiany. W kwestii przechowywania ważne jest także, kiedy zostaną przeprowadzone zbiory albo siew (to zależy od rodzaju roślin, które chcesz trzymać przez zimę). Powinno się też zadbać, aby do magazynowania przeznaczyć warzywa dojrzałe, lecz nie przesadnie. W końcu zależy Ci na tym, aby długo się nie psuły.
Przechowywanie w kopcach
Część roślin można magazynować w specjalnych kopcach. W ten sposób dobrze przechowuje się na przykład warzywa korzeniowe. Jest to sposób, który możesz wykorzystać, jeśli nie posiadasz piwnicy czy innego chłodnego i dość wilgotnego miejsca. Kopce układa się na działce czy w ogródku, po prostu na ziemi.
Agrowłóknina przeznaczona na kopce
Jeśli chcesz przechować w kopcach na przykład marchew czy pietruszkę, to powinieneś wykopać specjalny, głęboki rów. Następnie schowane w dołach warzywa przysypuje się ziemią, której warstwę w zależności od warunków atmosferycznych można pogrubić. By uzyskać jeszcze lepsze warunki przechowywania można zastosować także agrowłókninę, aby nakryć nią zbiory. Będą wówczas lepiej chronione przed zimnem i otrzymają odpowiedni poziom wilgoci.